Výroba doutníků

V závěrečném článku série o doutnících se ještě krátce zmíním o postupech výroby doutníků.

Tabák pro doutníky

Podobně jako u dobrého vína nebo whisky hraje i při výrobě doutníků roli čas. Listy tabáku musejí nejprve dostatečně uzrát, aby se vytvořila vyvážená charakteristická chuť doutníku. Listy tabáku určené pro prémiové doutníky zrají více než dva roky, než jsou smíchány s dalšími tabáky.

Základní součásti doutníku

Tělo doutníku tvoří různé druhy tabáku. Ty jsou obaleny střední vrstvou tvořenou celými listy tabáku, jejichž úkolem je držet pohromadě obsah. Listy nejsvrchnější vrstvy dotvářející estetický dojem pokrývají celý povrch doutníku a jsou zdrojem nejen vizuálního, ale i hmatového prožitku spojeného s doutníkem.

Postupy výroby

Existují tři základní typy výroby doutníků. Ručně vyráběné doutníky jsou od začátku až do konce procesu zpracovávány výhradně bez použití strojů v manufaktuře. Výplň doutníku, tvořená dlouhými listy, je zformována do svazku. Skutečnost, že listy použité pro výplň pokrývají celou délku doutníku, zajišťuje charakteristickou dlouhou dobu hoření. Výplň je poté ručně uzavřena v dalším listu kvalitního přírodního tabáku. Obalový list ručně balených doutníků představuje jejich nejdražší součást – musí jít o jemný, měkký a zároveň pevný list tabáku obsahující dostatek přírodních olejů.

Další variantou jsou ručně balené doutníky. U nich je na rozdíl od předchozího typu výplň vyrobena strojem, ručně je vytvořena pouze nejsvrchnější vrstva. Dá se řící, že jde o dobrý kompromis mezi klasickou ruční výrobou a moderním průmyslovým zpracováním. Taková metoda spojuje výhody obou technologií – jedinečnost každého kusu a rychlou produkci.

Výplň doutníků vyráběných strojem může obsahovat jak dlouhé, tak i krátké listy nedosahující délky doutníku. Obavy z toho, že by se jednalo o podružný materiál, nejsou na místě. I pro strojově vyráběné doutníky může být použit tabák stejného druhu a kvality jako pro předchozí typy. Strojově vyráběné doutníky jsou často baleny do takzvaného HTL (homogenizovaný tabákový list), což je speciálně zpracovaný list, který zajišťuje po celou dobu pomalé a konzistentní hoření. Nižší cena těchto doutníků nemusí být spojena s jejich nízkou kvalitou. Podobně jako u mnoha jiných výrobků snižuje náklady průmyslové zpracování, které je extrémně rychlé a nevyžaduje zapojení tak velkého množství lidských zdrojů. Hlavní nevýhodou průmyslově vyráběných doutníků je určitá „anonymita“ a ztráta jedinečnosti.